tisdag 21 september 2010

DISA priset Studentbokhandeln

Det var i år det tionde priset som Studentbokhandeln delade ut DISA priset. Detta firades lite extra med att priset fick en ny egen kostym.


Typografi




Typografi är läran om text, både innehåll och yta. I de allra flesta fall handlar det om yta. Vilket typsnitt skall användas till vilken produktion, vilken färg skall det vara, hur ser egentligen reglerna ut när det kommer till tanke- och bindestreck? Det är en stor vetenskap med strama ramar, där typografen slaviskt följer detaljregler med ordmellanrum, punktstorlekar, kapitälsiffror och allt vad det innebär.

Det lustiga med typografi är att när den kommer till en riktigt professionell nivå, är det egentligen bara andra typografer som ser någon skillnad. Som så många andra kunskaper är det oerhört viktig att ha en god förståelse för grunderna, men om man drar det för långt (vilket också är väldigt lätt, det är ju fantastiskt kul!) blir det mer navelskåderi är funktion.

Så om du någon gång hör mig motivera textutseendet med "Det är ju fantastiskt kernat! Titta på pregnansen i det versala R-et!" Ignorera mig bara och gå vidare. Det viktiga är om DU tycker det är snyggt.

Superbloggaren



Vi måste bara informera er om att Petra denna vecka Stafettbloggar på unt.se. Ni hittar henne på www.unt.se/stafettbloggen

Denna kvinna går inte att stoppa. Hon går fram som en bloggorkan över vårt land med många fantastiskt inspirerande och underhållande inlägg dagligen på olika bloggar.

Följ diskussionerna i kommentarfältet!