måndag 27 juni 2011

pdf... eps... hur var det nu?



-Skickar du logotypen som eps, de övriga länkarna som cmykade tiffar och dokumentet som en öppen indesignfil konverterad till cs3?

Ja, vad vad fan menar jag, tänker väl många. Det är en urskog av filtyper, direktiv, programvarianter och förvirring. Jag tänkte gå igenom några av de enklare för att komma fram till ett bra resultat utan strul och mellanhänder.

Ett tryckfärdigt dokument består eller kan bestå av följande delar (i regel):
• Bilder – foton/illustration
• Grafik – logotyper, bårder
• Typsnitt

Dessa bitar sammanfogas i ett program som heter indesign. När man sedan skickar det på tryck brukar man vanligtvis göra om filen till en pdf med utfall, så tryckeriet har lite skärsmån. Under tiden man arbetar med dokumentet har det ändelsen indd. När en formgivare ber om en öppen indesignfil med länkar ber han alltså om en fil med ändelsen indd, där alla bitar nämnda ovan är med. (lättast är då att samla allt i en mapp och zippa ihop det)

Till delarna:
Bilder ska helst vara i formatet tiff, och gärna MINST 1mb i storlek. Om bilden är i CMYK innebär det att den är för tryck. Om bilden är RGB är den anpassad till webben. Var noga med att kolla storleken på bilden när du skickar den vidare. Helst ska den vara för tung att få in i ett mail:)

Grafik är bra att få som pdf eller allra helst eps. Om formgivaren skall kunna redigera den, ge honom en ai. Det är programmet den oftast är skapt i. (AI=adobe illustrator)

Typsnitt är kluriga. Vissa typsnitt fungerar bara på mac, och det kan bli krångligt när en macdesigner skickar över kalaset till någon som arbetar i pc. Den viktigaste tumregeln är att alltid hålla koll på sina typsnitt. Om ditt företag alltid jobbar i ex Helvetica i rubrikerna, var noga med att skicka med det typsnittet till formgivaren så han/hon har det. Formgivaren kanske har Helvetica, men det kan då också vara en variant av samma typsnitt som inte ser exakt ut som det ni valt från början!

Detta var en grund liten genomgång som kan vara bra att tänka på.

Rabbla för dig själv:
"minst 1mb tiff-bild, logotyp i eps eller pdf, typsnitt skall alltid med, hela dokument zippat i en mapp..."