onsdag 22 juni 2011

Typsnittslära



Man brukar dela upp alla standardtypsnitt i tre enkla kategorier, seriftypsnitt(antiqvor), sanserifer(grotesker) och övriga.

• Seriftypsnitt är sådana typsnitt med "klackar", eller serifer som man kallar dem. Om du betraktar ett A i Times New Roman t.e.x ser du att den har som "små fötter". Dessa typsnitt är äldst i vårt latinska skriftspråk (1300ekr) och härstammar från den romerska stilen. Från början var alla romerska bokstäver VERSALA, och klackarna uppkom då man skulle slå in bokstäverna i sten. Det redskapet man mejslade stenen med hade en avlång yta som man alltid började att slå med, för att på så sätt få en bättre utgångspunkt för resten av hantverket och få alla bokstäver på precis rätt höjd. Det var också lättare att slå raka linjer än snirkliga. Kolla hur många av våra VERSALA bokstäver som faktiskt är riktigt kantiga!

• Sanserifen saknar klackar, precis som Arial. Sanserifen är nyare, och blev i stort sett perfekt mellan 1930 (Futura) och 1950 (Univers).

• Övriga är alla som inte följer dessa regler, men kan såklart också delas in i mindre underkategorier.

När man väljer typsnitt ska man tänka på att använda ett som finns i många olika varianter. De gamla godingarna såsom Univers finns oftast i 20-30 olika varianter, allt från kondenserad smal till bred, kursiv och jättetjock. Genom att välja ett sånt typsnitt får man stort spelrum utan att behöva använda massa olika fonter i sin design!

Är du typsnittsnörd? Ser du stor skillnad mellan de på bilden?:)